Det er ensomt at være leder

Af Finn Tarpgaard

Rigtig mange ledere oplever, at det er ensomt job at være leder.

Samtidig med kommer tanken ofte: Det er nok bare mig, der ikke er god til at være leder. Eller: Jeg har jo ikke en rigtig lederuddannelse.

Der er gode grunde til, at det kan føles ensomt at være leder. Som leder kan og bør man ikke have samme venskabelige omgang med sine medarbejdere som kollegaer har med hinanden.

Derfor er det meget værdifuld for en leder at have en fortrolig at drøfte sine udfordringer med. Og den fortrolige må ikke være en af medarbejderne.

Mange ledere deltager i ERFA-gruppe eller erhvervsnetværk af forskellig art. Det kan være meget værdifuld. Her kan man få nye ideer med sig hjem.

Men hvis vi skal være ærlige, så er sparring i sådanne grupper ofte ret overfladiske, når det kommer til stykket. Det kan let blive til forslag til handlinger ud fra et mangelfuldt kendskab til de sager, der bliver bragt op. Samtidig er forslag til handlinger fra personer, der sidder i lignende situationer ikke altid de mest frugtbare.

Jeg vil nævne 4 ting, som ud over din familie har betydning for, at du ikke behøver at se lederrollen som et ensomt job:

1. Venner

Hvis du er heldig har du en ven eller en tidligere leder, som du kan være fortrolig sammen med. Og som samtidig kan udfordre dig i dine betragtninger, så der bliver åbnet for nyt syn på tingene. Det man har brug for som leder, er at komme ind til sagens kerne sammen med en fortrolig. En, der kan spørge ind til det væsentlige, det som virkelig betyder noget.

2. Fritidskammerater

Afsæt tid til et liv ved siden af arbejdet, hvor du kan få lov til at udfolde andre sider af dig selv end det jobmæssige. Det holder dit selvværd og sociale evner intakte og støtter dig i at kunne udfolde dig som leder.

3. Lederkurser

Du skal ikke regne med at kunne bruge det du møder på lederkurser og konferencer direkte i dit lederarbejde, men det giver dig tid og luft for refleksion over din lederstil. Er du heldig at møde dygtige undervisere, vil du opdage forhold og muligheder i din hverdag, som du ikke havde set i din daglige ledergerning.

4. Personlig coach

De, der først har prøvet det, kan slet ikke lade være. Det viser sig faktisk, at den tredjedel af de danske ledere, som jævnligt har samtaler med en professionel coach, har større overskud i regnskabet end de to tredjedele, som ikke gør det.

Det sidste viser noget om, hvor vigtigt, det er at afhjælpe ensomheden i lederrollen.

Se alle
    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/finntarpgaard.dk/public_html/wp-content/plugins/lunar-carousel/lunar-carousel.php on line 60