Forbud mod bebrejdelser

Af Finn Tarpgaard

Bebrejdelser fra leder til medarbejdere eller bebrejdelser fra medarbejdere til ledere burde der være forbud mod – sagt med et glimt i øjet naturligvis!

Men hvor mister vi meget energi i samvær og samarbejde, når bebrejdelser kommer på banen – enten i en form hvor de flyver gennem luften, eller på den måde, hvor de fylder luften uden ord!

Tålmodighed, tilgivelse og en positiv overbærende omgangstone er ikke altid noget, der kommer af sig selv. Men både som leder og som medarbejder har man et ansvar for det.

Første skridt kan være, at man accepterer sine egne svage punkter. Kan du nå så langt er du over halvvejs i at møde andres fejl med overbærenhed og tilgivelse.

”Jamen, så lærer han det jo aldrig”, vil du måske påstå.

Jo. Så vil han netop lære af sine fejl. Hvis man bliver tilgivet sine forkerte handlinger, lærer man netop at forkerte handlinger netop kun er mislykkede handlinger og ikke ”forkert” personlighed.

Bebrejdelser går på, at du er forkert som person. Overbærenhed går på, at du blot har udført en forkert handling. På den måde får du lyst til at ændre adfærd næste gang det er muligt. Det har man ikke lyst eller incitament til, hvis du bliver dømt som ”forkert” personlighed.

Overbærenhed giver frihed til at tale om mislykkede handlinger uden at nogen er anklaget. Derfor kan vi smile af hinandens fejl – og respektere og agte hinanden som de mennesker vi er – med de fejl vi har.

Et rigtigt godt grundlag for flere vellykkede handlinger!

Hvis det er svært at nå dertil på en arbejdsplads kræver det, at der sættes tid af til refleksion og samarbejdsøvelser. Det koster – men kun som investering, som kommer mange gange igen!

Se alle